Van Oostsanen - de eerste Hollandse meester
Amsterdam Museum, Amsterdam (NL), 2014
De schilder Van Oostsanen wordt gezien als de eerste Hollandse meester. Op de tentoonstelling komt de bezoeker terecht in katholiek Amsterdam.
Het katholieke Amsterdam van een middeleeuwse meester
Begeleid door een elf meter lange projectie van een middeleeuwse processie wandelt de bezoeker door een stad die niet mee bestaat: Katholiek Amsterdam. Jaarlijks werd de stad bezocht door vele pelgrims die afkwamen op het Mirakel van Amsterdam, het wonder van de hostie die niet verbrandde in het vuur. Vanuit zijn atelier in de Kalverstraat verdiende Van Oostsanen aan de pelgrims met de verkoop van katholieke afbeeldingen.
Amsterdam in Vogelvlucht
Een topstuk is ‘Amsterdam in Vogelvlucht’. Het is de oudste bekende plattegrond van Amsterdam. In een touchscreenapplicatie wordt het schilderij voorzien van aanvullende informatie uit verschillende archieven. Zo wordt zichtbaar in welk pand aan de Kalverstraat Van Oostsanen zijn atelier hield, maar ook wat er in de andere gebouwen gebeurd. Middeleeuws Amsterdam komt ineens heel dichtbij.
Ouvre in Alkmaar
Bij een gerelateerde tentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar ligt de nadruk op het kunsthistorisch belang van de schilder. Een introductiefilm laat de kunsthistorische en historische hoogtepunten uit de tijd van Van Oostsanen zien. Het oeuvre van de schilder wordt in zijn context geplaatst. In de Grote of St. Laurenskerk te Alkmaar prijkt het ‘Het Laatste Oordeel’, een gewelfschildering van Van Oostsanen. Met een applicatie zoomen bezoekers in op het gewelf dat hen herinnert aan wat er gebeurt indien men een zondig leven leidt.
Credits
Opdrachtgever
Amsterdam MuseumContent design
Studio LouterRuimtelijk & grafisch ontwerp
OPERA AmsterdamFilm- & interactieve mediaproductie
Studio LouterAudioproductie
Big Orange