Grootsheid van de polder
Cruquius Museum, Cruquius (NL), 2020
In een wandvullende projectie kijkt koning Willem I de bezoeker aan. Hij besloot de grootste polder van Nederland te maken met behulp van Engelse stoomtechniek.
De eeuwenlange strijd tegen het water
Het Cruquius Museum gaat over de negentiende-eeuwse droogmaking van het grootste binnenmeer van Nederland: het Haarlemmermeer. De drooglegging kwam tot stand met behulp van drie stoomgemalen. In één van de gemalen is tegenwoordig het museum gevestigd.
De pompen en de stoommachine waarmee het meer is leegpompt zijn nog steeds te bewonderen in het museum. Verdiepende interactives en animaties leggen op een toegankelijke manier de rijke geschiedenis van het gebouw en het complexe proces van stoomtechniek uit.
Blikvanger
De blikvanger van het museum is een grote wandprojectie. Met een mix van hedendaagse filmbeelden en archiefmateriaal worden bezoekers op reis genomen door het meer van vroeger en de polder van nu. Met een auto reden we over eindeloze polderwegen om de grootte van het gebied in beeld te brengen. De belangrijkste momenten in de ontstaansgeschiedenis van de Haarlemmermeer komen in de film aan bod. Van de dappere beslissing van Koning Willem I om de woeste binnenzee met revolutionaire stoomtechniek te temmen tot het wereldnieuws toen het reusachtige meer helemaal was drooggemalen.
Credits
Opdrachtgever
Cruquius MuseumRuimtelijk & grafisch ontwerp
OPERA AmsterdamContent design digitale media
Studio LouterInteractieve mediaproductie
Studio LouterFilmproductie
ShoshoAudioproductie
KlevR sounddesignBouw
Fiction FactoryHardware
VHS