Het Rijk der Duizend Eilanden
Gemeente Dijk en Waard (NL), 2021
Kleine eilanden zo ver het oog reikt. Ooit de plek waar tuinders aardappelen, groentes en uien verbouwden én veilden. Nu de locatie om de geschiedenis van de nieuwe fusiegemeente Dijk en Waard te ervaren.
De kracht van erfgoed
Erfgoed verbindt en kan identiteit geven aan een nieuwe gemeente. Gemeente Dijk en Waard is zich bewust van de kracht van erfgoed en vroeg ons te onderzoeken hoe museum Broekerveiling zich kan ontwikkelen tot een stevig regionaal museum dat het karakter van Dijk en Waard versterkt.
In kaart brengen
Samen met het museum brachten we de erfgoedwaarden, het museumveld en gewenste doelgroepen in kaart. Hieruit zijn drie mogelijke scenario’s geformuleerd die verschillen in ambitieniveau, bedrijfsvoering en profilering. Op basis van deze scenario's is een voorstel aan de gemeenteraad gedaan.
Bezoekersbeleving vanaf het water
Het gekozen scenario zet in op een lokaal museum met regionale aantrekkingskracht. Het verhaal dat de Broekerveiling wil gaan vertellen – innovatieve en gezonde teelt van groente - is urgent. De bezoekersbeleving waarbij het gehele museum per boot kan worden bezocht maakt een bezoek aan de Broekerveiling tot een unieke ervaring. Het plan is op dit moment in behandeling.
“De museale en historische waarde komt beter tot zijn recht met deze visie. Hierdoor wordt het museum aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen.”
Ron karels, directeur BroekerVeiling
Credits
Opdrachtgever
Gemeente Dijk en WaardContent design
Studio LouterRuimtelijk ontwerp
Must StedebouwAdvies
De Wolff Groep