
Foto door Collectie NIMH
Weer leren van het verleden
Huygens Instituut KNAW, Amsterdam (NL), 2024
Een onbenutte schat aan weergegevens wordt samen met het publiek toegankelijk gemaakt. Zo dragen we bij aan een beter begrip van klimaatverandering.
Van archief naar inzicht
Al eeuwenlang hield de Koninklijke Nederlandse Marine nauwkeurige weerwaarnemingen bij. Vierhonderd meter aan scheepslogboeken ligt opgeslagen in het Nationaal Archief. Het project Weer leren van het verleden maakt deze waardevolle gegevens toegankelijk. Dankzij slimme technologie en hulp van vrijwillige citizen scientists worden de handgeschreven observaties omgezet in data. Ze kiezen een schip, een reis, ontdekken het leven aan boord, en nemen de scheepslogboeken door om de klimaatgegevens te verifiëren. Zo creëren ze bruikbare data voor klimaatwetenschappers.
Foto door Noske, J.D., Nationaal Archief / Anefo
Foto door Facts & Files (DE). CC BY-SA 4.0
Van wetenschap naar de samenleving
Klimaatwetenschappers zullen onderzoek doen met deze nieuwe data. De resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek zijn ook van belang voor een breder publiek, want klimaatverandering – en een beter begrip daarvan – gaat ons allen aan. De onderzoeksresultaten worden tastbaar gemaakt in samenwerking met musea en onderwijsinstellingen. Dit doen we door middel van hackatons, podcasts, lezingen en tentoonstellingen. We werken hierbij samen met partners zoals Codam, de Universiteit van Nederland en het Nemo Science Museum.
Animatie door Shosho
Samen bouwen aan klimaatbegrip
Weer leren van het verleden is daarom niet alleen een onderzoeksproject, maar ook een voorbeeld van hoe wetenschap en samenleving samen kunnen werken. Historische data spelen een sleutelrol in het begrijpen van hedendaagse problemen, en technologie en publieksparticipatie maken deze data leesbaar. Zo brengen we samen het verleden tot leven – en bouwen we aan een beter begrip van het klimaat.
Foto door Joop van Bilsen, Nationaal Archief / Anefo
Bidbook en video
Studio Louter hielp bij het ontwikkelen van een publieksstrategie en bedacht hoe citizen scientists actief betrokken kunnen worden bij het onderzoek. We stelden een bidbook op dat het onderzoek helder uitlegt en de maatschappelijke waarde van het onderzoeksproject overtuigend presenteert aan mogelijke financiers en partners. Dit vertaalden we eveneens in een video.
Credits
Opdrachtgever
Huygens Instituut (KNAW) i.s.m. de Universiteit Twente, het Nationaal Archief en het KNMIContent design
Studio LouterGrafisch ontwerp & productie
VechtlustAnimatie
Shosho