Een onderzeeër op wereldreis

Marinemuseum, Den Helder (NL), 2016

Een interactief gedenkraam over een unieke, maar vergeten wereldreis die de eer van de Nederlandse marine moest redden.

Marine en wetenschap

Samen met de TU Delft brengt het museum de reis van de Nederlandse onderzeeboot K XVIII opnieuw onder de aandacht. Tijdens deze historische gebeurtenis stond de samenwerking tussen marine en wetenschap centraal.

Campagnereis

De avontuurlijke reis van de Nederlandse onderzeeboot K XVIII tussen 1934 en 1935 was bedoeld om de eer van de marine te herstellen. In deze campagnereis vervulde professor Vening Meinesz en zijn innovatieve zwaartekrachtmetingen een belangrijke rol. De reis met een afstand van 23.000 mijlen over zee creëerde buitengewone belangstelling onder het Nederlandse volk. Nadien is er een gedenkraam gemaakt waarin de avonturen zijn vereeuwigd. Of deze nog bestaat, is niet zeker.

Een nieuw gedenkraam

Het museum heeft daarom met studenten van de opleiding Publieksgeschiedenis van de Universiteit van Amsterdam een nieuw interactief gedenkraam ontwikkeld. Studio Louter hielp bij de realisatie. Met filmpjes, een kaartapplicatie, objecten en grafische elementen vertellen we het heroïsche verhaal van de K XVIII, haar bemanning, de vele omvaringen, de wetenschappelijke metingen en haar warme vertrek in Den Helder en aankomst in Soerabaja.

Credits

Opdrachtgever
Marinemuseum

Content design
Studenten Publieksgeschiedenis UvA
Studio Louter

Ruimtelijk ontwerp
Todd van Hulzen Design

Grafisch ontwerp
Studio Louter

Interactieve mediaproductie
Studio Louter

Filmproductie
Mette Menting

Bouw
Fiction Factory

Hardware
Moetwil en van Dijk