Wisselen van perspectief
Mauritshuis, Den Haag (NL), 2019
Het museum verwijderde een buste van Johan Maurits uit de foyer. Een meningenstorm op Twitter barstte los. Feiten dagen de bezoeker uit een eigen beeld te vormen.
Beeldvorming
Begin 2018 barstte er een publieke discussie los over kolonialisme en erfgoed toen het museum de replica van de buste van Johan Maurits uit de foyer verwijderde. In de tentoonstelling ‘Bewogen beeld - op zoek naar Johan Maurits’ wordt de beeldvorming rondom Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679) en zijn rol in Nederlands-Brazilië en de trans-Atlantische slavenhandel in de 17e eeuw onder de loep genomen.
Verschillende perspectieven
Aan de hand van werken uit de collectie van het Mauritshuis wordt vanuit diverse perspectieven gereflecteerd op de naamgever van het museum en zijn geschiedenis. Door middel van nieuwe beschrijvingen bij de tentoongestelde objecten bieden hedendaagse schrijvers een nieuw perspectief op de collectie van het Mauritshuis. De bezoeker ervaart dat er niet één verhaal te vertellen is.
Eigen mening
Een wand bestaande uit tientallen bustes van Johan Maurits met projecties verbeeldt de recente ophef. Een huis van suiker verwijst naar de ondubbelzinnige bijnaam van het museum, het ‘suikerhuis’, dat gebouwd zou zijn van de verdiensten aan de suikerplantages. Een grote projectiewand toont biografische feiten over Johan Maurits en zijn rol in Nederlands-Brazilië. De hoeveelheid aan feiten en perspectieven dagen de bezoeker uit een eigen beeld en mening te vormen.
Onderzoeksproject
De tentoonstelling is het startpunt van het onderzoeksproject 'Revisiting Dutch Brazil and Johan Maurits'. Het museum gaat op zoek naar de rol die Johan Maurits speelde in Nederlands-Brazilië. Onderzoeksleider is Dr. Erik Odegard.
“Het Mauritshuis had op geen beter moment met deze tentoonstelling kunnen komen.”
Lotfi El Hamidi, NRC — 3 april 2019
Credits
Opdrachtgever
MauritshuisContent design
Studio LouterRuimtelijk & grafisch ontwerp
OPERA AmsterdamFilmproductie
Mette MentingInteractieve mediaproductie
Studio LouterLichtontwerp
Hans Wolff & PartnersBouw
Fiction FactoryHardware
BeamSystems BV
Auteurs
Edmund Abaka, Ernst van den Boogaart, Rebecca Parker Brienen, Susan Broomhall, Quentin Buvelot, Maria Regina Celestino de Almeida, Audra Diptee, Reinildis van Ditzhuyzen, Frits Duparc, Pieter Emmer, Karwan Fatah-Black, Mariana de Campos Françozo, Jacqueline van Gent, Emilie Gordenker, Jeroen Goud, Michiel van Groesen, Julie Berger Hochstrasser, Marika Keblusek, Nico Koedam, Elmer Kolfin, Ad Leerintveld, Junadry Leocaria, Ashaki Leito, Imara Limon, Wayne Modest, Tom van der Molen, Carolina Monteiro, Erik Odegard, Zihni Özdil, Kalina Vanderlei Paiva da Silva, Mark Ponte, Carol Pottasch, Mireia Alcantara Rodriguez, Frits Scholten, Esther Schreuder, Valika Smeulders, Daniel Vieira Sousa-Leão, Benjamin Teensma, Dante Martins Teixeira, Abbie Vandivere, Felipe Vander Velden, Lea van der Vinde, Valentina Vlašić, Gloria Wekker, Shahaila Winklaar, Simone Zeefuik
Awards
International Design Award
Brons | Multimedia-Interactive MediaAVICOM F@IMP 2.0 2020
Winnaar | ScenographyFX Design Award 2020
Finalist | Museum or Exhibition SpaceMuseums + Heritage Award 2020
Winnaar | The International Project of the Year < £1mEuropean Design Awards 2020
Brons | Exhibition DesignFrame Awards 2020
Longlist | Exhibition of the YearMuse Design Awards 2019
Goud | Interior Design Exhibits, Pavilions, & ExhibitionsSBID Awards 2019
Nominatie | Public Space Design