Andere ogen
Museum Bronbeek, Arnhem (NL), 2024
De vaste opstelling ‘Door de ogen van…’ in Museum Bronbeek plaatst een stellige, wetenschappelijke analyse van de Nederlandse koloniale aanwezigheid in Indonesië, naast persoonlijke historische verhalen vanuit vele perspectieven.
Fotografie: (c) Ministerie van Defensie
Wetenschappelijk en multi-perspectief
Bronbeek is een tehuis voor veteranen en onderdeel van het ministerie van Defensie. Een beladen plek voor een museum over een beladen onderwerp. Samen met Bronbeek en Opera Amsterdam, en met gebruik van onze Emotion Design methode, hebben we gezocht naar een manier om deze pijnlijke geschiedenis te presenteren. In de tentoonstelling plaatsen we harde wetenschappelijke feiten naast persoonlijke verhalen en hedendaagse reflecties. Door de verschillende perspectieven wordt de bezoeker aangezet tot bedachtzaamheid en ruimdenkendheid.
Thematische analyse
De tentoonstelling belicht zes thema’s in zes ruimtes, variërend van de koloniale overheersing en het dagelijks leven in de archipel tot de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en de periode daarna. Het laat zien dat ongelijkheid, uitbuiting en structureel geweld de basis vormden van het Nederlandse koloniale systeem. Daarbij is er veel aandacht voor het perspectief van de Indonesische bevolking en andere niet-westerse groepen in de koloniale samenleving.
Metaforen en persoonlijke ontmoetingen
In iedere zaal is een ruimtelijke metaforische installatie met historische collecties de centrale blikvanger. Zo maakt een piramide van objecten de hiërarchie van het koloniale systeem zichtbaar, en is er een doolhof van half-transparante hokjes over de apartheid in Indonesië. Overdrachtsmiddelen bieden verschillende perspectieven op ieder thema. In de intieme Objecttheaters worden Indonesische verhalen die achter voorwerpen schuilgaan tot leven gewekt. Spiegelportretten zetten historische personen met verschillende achtergronden tegenover elkaar. In de College-banken komen hedendaagse wetenschappers aan het woord.
Samen één geheel
We waren als content designers betrokken bij het ontwerp van de tentoonstelling, tekstredactie en content direction van de media. Zo konden we ervoor zorgen dat alle onderdelen van de tentoonstelling inhoudelijk een geheel vormen en naadloos samenwerken om het verhaal helder en feitelijk over te brengen. Juist door die feitelijke benadering hopen we bezoekers aan te zetten tot bedachtzaamheid en ruimdenkendheid.
“Het museum biedt een beeld van een periode in onze geschiedenis die je aan het denken zet. Dit is erg goed gelukt.”
Dirk Stenekes, Google Reviews – juli 2024
Credits
Opdrachtgever
Museum BronbeekContent design
Studio LouterRuimtelijk ontwerp
Opera AmsterdamAV Audiovisual
ShoshoInteractie
IJsfonteinBouw
HypsosHardware
YellowstoneExtern projectmanagement
Joep Schellekens, Frederike Huijgen