Een verdwenen wereld

Museum De Timmerwerf, De Lier (NL), 2020

Licht schijnt. Geluiden klinken. Heel even lijkt het alsof er weer gewerkt wordt in de timmerwerkplaats. En alsof buiten de eenentwintigste eeuw nog lang op zich laat wachten.

Crowdfunding

Museum De Timmerwerf is gehuisvest in een eeuwenoud pand, dat van 1642 tot 1999 onafgebroken een timmerzaak is geweest. Het vakmanschap is generatie op generatie doorgegeven en zo ook het gereedschap, dat nog altijd op de zolder ligt. Het museum ontwikkelde met Studio Louter een plan om aan de hand van het gereedschap de verhalen van een verdwenen wereld op een hedendaagse manier te vertellen. Door een crowdfundingsactie kon het plan worden gerealiseerd.

Son et Lumière

Met projecties en een licht- en geluidshow op de zolder van het museum wordt ieder stuk gereedschap in de schijnwerpers gezet. Langzaam komt de verdwenen wereld van de timmermannen weer tot leven: zaag- en timmergeluiden zijn te horen en een voice-over neemt de bezoeker mee in het verhaal van de 350 jaar oude Timmerwerf. Een grafische laag geeft historische en technische informatie bij de objecten.

Erfgoed leeft voort

In een interactief verdiepscherm vindt de bezoeker extra informatie en filmbeelden die de toepassingen van de gereedschappen tonen. Het gereedschap werd onder andere gebruikt voor het onderhoud van molens, het maken van waterpompen en de bouw van hooibergen. De molens zijn er intussen niet meer, maar het gereedschap en het verhaal leeft voort op de Timmerwerf.

“In de nieuwe opzet gaan diezelfde histori­sche schatten het verhaal vertellen, waarbij elk uniek stuk gereed­schap aandacht krijgt.”

Henk van Lenteren, Museumvoorzitter — 1 december 2017

Credits

Opdrachtgever
Museum De Timmerwerf

Content design
Studio Louter

Grafisch ontwerp
Studio Louter

Filmproductie
De Timmerwerf
Studio Louter

Geluidsontwerp
KlevR sounddesign

Lichtontwerp
Tinus Holthuis

Hardware
Moetwil en van Dijk