In de cel met vrijheid

Nationaal Monument Oranjehotel, Den Haag (NL), 2024

Opgesloten in een eenzame cel, de vrijheid ontnomen als gevolg van de bezetting door Nazi-Duitsland. In het Nationaal Monument Oranjehotel ervaren jongeren van 10 tot 18 jaar hoe kwetsbaar vrijheid is als de Nederlandse rechtsstaat in gevaar komt.


Video: (c) NOS Journaal 29-08-2024

Een multisensorische ervaring

In een interactieve en multisensorische beleving ervaren leerlingen de kwetsbaarheid van de Nederlandse rechtsstaat tijdens het totalitaire naziregime. Door middel van licht, rekwisieten, (archief)beeld en geluid worden de verhalen van voormalige gevangenen tot leven gebracht. Steeds wordt dezelfde vraag gesteld: ‘Waarom leefden deze gevangenen niet in vrijheid?’ Door een half uur in een cel door te brengen, voel je hoe eenzaam, klein en duister het kan zijn.


Fotografie: (c) Werkend in beeld, Nationaal Monument Oranjehotel

Een nieuw onderwijsprogramma

Tussen 1940 en 1945 zaten ruim 25.000 mensen opgesloten in het Oranjehotel, wachtend op verhoor en berechting. Tegenwoordig is deze voormalige gevangenis een museum en herinneringscentrum. Met een nieuw onderwijsprogramma opent het museum voor het eerst de deuren van cellengang C, bestaande uit 16 authentieke cellen. Wij ontwikkelden hiervoor het concept ‘In de cel met vrijheid’.

De betekenis van vrijheid

'In de cel met vrijheid' houdt niet alleen de herinnering aan de verzetsstrijders, Joden, communisten en Jehova’s getuigen levend, maar laat jongeren ook nadenken over wat vrijheid eigenlijk betekent. Veel gevangenen zaten namelijk in de cel omdat de rechtsstaat niet meer functioneerde. Na afloop van de ervaring gaan jongeren met elkaar in discussie over de waarde van vrijheid en de democratische rechtsstaat, in zowel het verleden als het heden. Want vrijheid, zo leren ze hier, is niet vanzelfsprekend.

Credits

Opdrachtgever
Nationaal Monument Oranjehotel

Content design
Studio Louter

Ruimtelijk ontwerp
Maarten Stolk

Geluidsontwerp
Klevr Sounddesign

Programmatie, hardware, bouw
Flink

Grafisch ontwerp
Malou Osendarp

Realisatie film
Foeke de Koe

Lichtontwerp
Tinus Holthuis