Eten in oorlogstijd
Verzetsmuseum Amsterdam, Amsterdam (NL), 2016
Het Verzetsmuseum Amsterdam brengt voedseltrends van nu en vroeger samen in de tentoonstelling ‘Eten in oorlogstijd’.
Gezonde voeding
Gezonde voeding is in de mode: minder vlees, vet en zuivel en meer groenten. Groenten het liefst van het seizoen en voor de echte liefhebbers zelf verbouwd. Wat nu de trend is, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland noodgedwongen in praktijk gebracht.
Bekende chefs
Tafelheren en -dame van de tentoonstelling zijn vijf bekende Nederlandse chefs. Samen met conservator Karlien Metz bereiden ze gerechten met ingrediënten die tijdens de bezettingsjaren beschikbaar waren. De recepten zijn terug te vinden in de tentoonstellingscatalogus die is vormgegeven als een hip kookboek.
“De tentoonstelling ‘Eten in oorlogstijd’ geeft voor het eerst een veel breder beeld van onze voeding tijdens de bezetting.”
Andere Tijden — 17 oktober 2016
“Brandnetels werden toen met tegenzin gegeten en zijn nu helemaal hip.”
Edwin Florès — 15 oktober 2016
Credits
Opdrachtgever
Verzetsmuseum AmsterdamContent design
Studio LouterRuimtelijk ontwerp
Frank TjepkemaGrafisch ontwerp
Studio LouterInteractieve mediaproductie
Studio LouterFilmproductie
Studio Louter
Ben van der MeydenAudioproductie
KlevR sounddesignLichtontwerp
Rob LoomanBouw
Fiction FactoryHardware
VHS
Chefs
Pierre Wind
Edwin Florès
Julius Jaspers
Angelique Schmeinck
Bobby Rust